Az öt szeretet nyelv

2019.09.24

Többen jeleztétek, hogy szívesen olvasnátok a szeretet nyelvekről.
Elöljáróban elmondom az írásom Gary Chapman munkáira alapul. Tőle olvastam a Szerelem pszichológiája és Az öt szeretetnyelv című könyveket.

Gyerekkoromban sokszor nem éreztem, hogy a családom szeretne. Velem voltak, kaptam ajándékokat, sőt olykor meg is dicsértek, de én mégis azt éreztem, hogy nem szeretnek. Kivétel a nagypapám. Gyakran vett ölbe, gyakran töltött velem időt. Róla mindig tudtam, hogy szeret. Aztán ahogy felnőttem mindig azon kaptam magam, hogy, akik fontosak számomra azokat megölelem, megérintem, és értékes időt töltök velük.Aztán olvasva a fent említett két könyvet megvilágosodtam. Rájöttem, hogy engem mindenki szeretett a maga módján, de én nem értettem. Mert nekem hiába adnak ajándékot, hiába dicsérnek meg, azt egyszerűen nem értem. Mert az én szeretetnyelvem a minőségi idő, de első sorban az érintés!Vegyük hát sorba az öt szeretetnyelvet:
1. Minőségi idő
2. Elismerő szavak
3. Ajándékok
4. Szívességek
5. Testi érintés

1. Minőségi idő
Ha te abból érzed, szeretnek és becsülnek, hogy valaki az értékes idejéből rád szán, leül veled beszélgetni, akkor a te szeretet nyelved a minőségi idő.
Szeretsz a barátaiddal, szeretteiddel leülni, kávézni, vagy csak csendben egymás mellett ülve hallgatni. Mindennél fontosabb számodra, hogy abban az időben a társad veled és csak is veled foglalkozzon, ne telefonáljon, ne nyomkodja az okos telefonját. Legyen valóban veled azokban a percekben. Pl.: Menjetek el sétálni, mosogassatok együtt, csináljatok valamit közösen. Ha a legjobb barátnőd várandós kísérd el megvenni a babakelengyét és beszélgess vele.
A mai világban talán ez a legnehezebben kivitelezhető. Állandóan rohanunk, sosem érünk rá. Azonban egy ilyen ember, ha nem érsz rá vele foglalkozni személyesen, hamarosan el fogod veszteni a barátságát, szeretetét.
Ha a párodnak, barátnődnek ez az elsődleges szeretet nyelve, tégy magatoknak szívességet, vedd elő a naptáradat, egyeztess vele és írd bele melyik délutánokon, estéken tudsz vele lenni. Ezek az idők ne sérüljenek. Hidd el számára ez felbecsülhetetlen érték.

2. Elismerő szavak
"Nagyon kreatívan megoldottad!", "Szenzációsan áll rajtad ez a ruha.", "Elképesztő, milyen jól főzöl.", "Annyira boldoggá tett, hogy kivitted a szemetet.", "Jobbá tetted a napom, hogy összepakoltad a ruháidat.", "Nagyon szeretlek." - ha a te arcodra ezek a mondatok mosolyt csaltak, és elégedetten mosolyogsz, minden bizonnyal a te szeretet nyelved az elismerő szavak.
Szereted, ha minden jót, amit csinálsz elismernek, megdicsérnek. Ha a jól elvégzett munka után meglapogatják a vállad és ezt szavakba is öntik.
Vajon a párod szereti az elismerést? Vagy a füle botját se mozdítja? Pedig te rongyosra dicséred, ő mégse viszonozza. Lehet, el kell mondanod neki, hogy te szereted, ha verbálisan is közli nagyra értékelését. Ha ő nap, mint nap elismer, felépít, te pedig nem értékeled, lehet, ő vágyik ugyan erre. Hát tedd szóvá neki, milyen nagyszerű ember.
Ő az, aki napokig vidám és jókedvű egy-egy pozitív mondat után. Ha a párod szeretetnyelve az elismerő szavak, hidd el sokkal többet fog neked segíteni, ha, nap-nap után nagyra értékeled.

3. Ajándékok
Édesanyám mindig elhalmoz minket minden aprósággal. Ma egy csoki, tegnap egy mütyür játék, tegnap előtt egy cserép virág. Na ő az, akinek ez az abszolút szeretetnyelve.
Ha kap valamit, évek múltán is tudja, ki hozta, honnan hozta és mikor.
Nem kell, nagy valami legyen. Lehet egy szál virág a játszótérről, vagy egy kis doboz eper a piacról. Mindegy mi az, ő ebből érzi, hogy szeretjük. Van, amikor a személyes jelenlétünk az ajándék, például, amikor az édesanyja meghalt, mindennél nagyobbra értékelte, hogy vele voltunk.
Teszem hozzá, én ezt sose értettem, és mindig megbántottam szegényt, mert nem értette, hogy, én miért nem örülök, pedig ő tiszta szívvel boldogan hozta. Nekem meg kellett tanulnom, hogy kimutassam, legalább egy mosollyal, hogy nem közömbös a számomra.
Az ajándék a szeretet vizuális szimbóluma. Nekik pedig ez rettenetesen fontos. Ebből töltekeznek. Egy szürke hétköznapon csak ránéz, és már újra tud mosolyogni, mert tudja, valaki valahol nagyon szereti őt.
Ha neked is van ilyen hozzátartozód, lepd meg gyakrabban.

4. Szívességek
Ha valaki megkérdezné a Férjemet, minek örül a legjobban, mikor haza ér, minden bizonnyal azt felelné: "A rendnek és a vacsorának."
Ha megkér bármire és azt egy zokszó nélkül teljesítem, tudja, hogy szeretem.
Legyen az bármi, csekk befizetés, rendrakás, felmosás, ebédfőzés, tiszta ruhák a szekrényében, megetetni a kutyát, vagy, hogy elengedem sportolni, ezek mind ékes bizonyítékai számára a töretlen szeretetemnek.
Ő olyan gyakran szeretett volna nekem szívességeket tenni, hogy rá kellett ébrednem, neki ez mennyire fontos, így én kezdtem el odafigyelni az ő igényeire.
Akiknek ez a szeretetnyelve, mindent megtesznek értünk, ha mi is megtesszük, amire megkér. Sőt, ha csak utalást tesz valamire, hogy milyen jó lenne, ha valami így meg úgy alakulna, akkor erre hatványozottan figyeljünk oda, és tegyünk róla, hogy a számára legkedvesebb módon történjen meg.
A szívességek lesznek azok számukra a hétköznapokban, amik biztosítják, hogy szeretve és megbecsülve érzik magukat.

5. Érintés
Számomra ez a legérthetőbb szeretetnyelv. Gyerekkorom óta szeretem, ha megölelnek, cirógatnak. Furán néztek rám eleinte a barátaim, hogy megfogom a kezüket, vagy megölelem őket, megsimítom az arcukat. Nekem ez a szeretet spontán megnyilvánulása. A gyerekeimet is gyakran próbálom ennek a szeretetnyelvnek a fényében szeretni. Addig, amíg a lányom maximálisan érti, addig a fiamnak ez egy nehezen érthető nyelvezet.
A Férjem például a mai napig nem érti miért jó nekem, ha átölelem a barátnőmet.
Én óraszám tudom simogatni a családtagjaimat, és szörnyen morózussá tudok válni, ha ezt nem kapom vissza.
Akinek ez a szeretetnyelve, annak ez mindenre megoldás. Ha szomorú azért igényli az érintést, ha jó a kedve azért.
Az ilyen típusú embert nem lehet távolról szeretni. Mindennapi igénye van az érintés lélekmelegítő hatására.
Nem kell, hogy hosszas bőrkontaktus legyen, de egy érintésből rengeteg információt megértenek. Egy kéz érintés, egy kobaksimogatás, ebből tudjuk, hogy szeretnek.

Ha tehát te hiába veszel ajándékot, hiába dicséred, "feleslegesen" töltöd az idődet a kedveseddel és azt se érti miért kérsz tőle szívességet, akkor lehet, egy ölelésre vágyik leginkább.Remélem sok kérdésre adtam választ és érthetőbbé váltak a szeretetnyelvek. Vannak emberek, akiknek kevert a szeretetnyelve. Például nekem ugye a korábban is írt érintés és a minőségi idő, míg a Férjemnek a minőségi idő és a szívességek. Nekünk meg kellett tanulni egymás nyelvét "beszélni" de legalább is érteni.

Ezekről órák hosszat tudok beszélni. Remélem neked is akkora segítséget nyújt a kapcsolataidban, mint amekkorát nekem nyújtott.