Rólam


Üdvözöllek honlapomon!

Tot-Bakacsi Eszter (Eszti) a nevem. Két gyermekes (ikres) édesanya vagyok. Végzettségemet tekintve ápolónő, gyógymasszőr és NLS diagnoszta.

A szülés után eljutottam odáig, hogy lehajolni is alig tudtam. A kozmetikusom ajánlotta, próbáljam ki ezt a terápiát, ugyan mi veszteni valóm van. De, amikor azt mondta, hogy nem fájdalommentes a kezelés, elkezdtem halogatni az időpontkérést. Akkor még nem fájt eléggé. Aztán, egy nap a lépcsőn a fenekemre estem és több lépcsőfokot szánkáztam, a kislányommal a kezemben, őt védtem és így a tompításra esélyem sem volt, ezután csak rosszabb lett. Végül felhívtam a terapeutát, aki ezzel a módszerrel foglalkozik.

Már az első kezelés után jelentősen csökkentek a panaszaim. Még nem ért véget a kezeléssorozat, amikor már tudtam, ezt meg kell tanulnom. Így kezdődött. Lényegében a formaadó kötőszövettel dolgozok. A kötőszövet az inak, az izompólyák, minden térkitöltő a bőr alatt, ami be tud kötni, így a fascia is. A fascia, ami a testünket behálózó rendkívül rugalmas és elasztikus eleme a kötőszövetnek. Átöleli és becsomagolja a szerveket, formát képez, védelmet biztosít, tartást ad, idegek, erek, nyirok utak számára pályát biztosít, vagyis jól alkalmazkodó hálózatot hoz létre testünkben.

A kötőszövet érintésre, hőre lágyuló "anyag", ami kézzel hozzáférhető, oldható. Ezen kívül a kötőszövet a megfelelő tornákkal szépen kioldható, újra tanítható. Egy-egy kezeléshez szoktam javasolni a klienseimnek, otthonra tornát, gyakorlatsort. A kezelés és a gyakorlat kiegészíti és segíti egymást. A tornával fokozni lehet a kezelések hatásfokát és a kezeléssel a makacsan tartó kötőszövet is oldhatóvá válik.

Muszáj elmondani, hogy az izom egy nagyon buta jószág, ha nincs mozgatva, használva, nagyon hamar elfelejti, hogyan is kell működni. Ezt nevezzük szenzomotoros amnéziának. Leegyszerűsítem, ha eltörted a lábadat újra kellett tanulni minden mozdulatot, mert a mozgató rendszer elfelejtette a dolgát. Segítünk ezeknek a feledékeny izmoknak emlékezni, újra tanulni mozdulni. Ha valamit nem használsz, elvékonyodik, erőtlenné válik, funkcióját veszti

Fontos kérdés következik: Ha lúdtalpad van és beteszel egy lúdtalpbetétet, attól a lábfejedben az izmok fognak mozogni? Ááá dehogy, hiszen kívülről megtartják. Minek dolgozzon. A maradék tartását is elveszíti a lábboltozat. Sebaj, tartjuk tovább kívülről. De akkor miért fáj? Mert nem erre van kitalálva. Az emberi szervezet hatalmas terhelésre van megszerkesztve. Hogy megkergessünk egy mamutot, hogy fára másszunk, hogy keresztülsétáljunk egy pusztán, hogy elszaladjunk egy tigris elől. Futottunk, hogy meglegyen az ebéd, utána azért szaladtunk, hogy ne mi legyünk az ebéd. Mekkora terhelést bírt ki ez a konstrukció és hány évezred alatt fejlesztgette az evolúció?!

Ma, meg mit csinálunk!? Néhány 100év alatt eljutottunk oda, hogy egy dobozba ültünk, álltunk be és abban létezünk. Leülsz az irodádban és minden karnyújtásnyira van, még csak fel se kell állj. Állsz egy futószalag mellett és monoton végzed újra és újra ugyan azt a mozdulatsort. Nem nagy kihívás. És a legcsodásabb eszköz a mobiltelefon. Képesek vagyunk félnap a fejünket lógatva egy kijelzőt simogatni. Sétálni is csak annyit sétálunk, amennyit muszáj, tisztelet a kivételnek, inkább beülünk egy autóba, ami megint csak egy doboz... Csodálkozunk hát, ha a testünk egy csomó izmot kikapcsol? Hát, ha egyszer nem használod? Minek működtesse? Nem buta. De ekkor elkezdenek kialakulni különböző deformitások, mert a működő izmok nem arra vannak kifejlesztve, hogy minden feladatot ők lássanak el. Hát segítségül hívják a kötőszövetet és a kötőszövet boldogan elkezd építeni bütyköket, kinövéseket, csomókat, mert majd ő segít tartani, a lógó kobakod, a folyton előrefittyenő vállad. És hát ezek az oda nem való kinövések, csomók bizony fájni fognak

De van ám jó hír. Amit a szervezet oda pakolt, azt el is tudja vinni. Ha te újra tanítod az izmaidat, bekapcsolod őket a mozgásukba, funkciójukba, akkor az agy parancsba adja, hogy a kötőszövetet bontsa le a szervezet, amit oda épített, mert funkcióját veszti a bütyök, a külü és a gülü. Manuális ingerléssel, érintéssel és egyszerű tornákkal kombinálva vissza szerezhető a fájdalmaktól mentes, egészséges tartás.A tornák, amiket javaslok, végtelenül egyszerűek, Pete Egoscue fantasztikusan logikusan felépített mozgássorait használom. A gyakorlatokat gyermekek és idősek is könnyedén meg tudják csinálni. Egyszerűségükben a nagyszerűségük. Ebben tudok hozzájárulni a hozzám fordulók egészségének.

Szeretettel várlak!

Ölelés:

Eszti